Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz szybkiego, niedrogiego i smacznego przepisu na pożywny, choć lekki posiłek, ta sałatka z pieczonym kurczakiem z pewnością przypadnie ci do gustu. Sałatkę możesz także przygotować na spotkanie z przyjaciółmi lub rodzinne przyjęcie. Wystarczy podać ją w zgrabnej miseczce wyłożonej liśćmi sałaty, a danie zyska na atrakcyjności.
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 29
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 163
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 352
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1106
Napój na bazie jogurtu. Orzeźwiający, gasi pragnienie, naturalny, bez środk...
Odsłon: 54
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 29
Witaj w kulinarnym raju, gdzie klasyka spotyka się z wykwintnym smakiem. Nasz...
Odsłon: 163
Filet z kurczaka z warzywami i chipsami jarmużu to połączenie wykwintnych sma...
Odsłon: 84
Zanurz się w delikatnym smaku japońskiego ciasta Castella "Kasutera" i pozwól...
Odsłon: 352
Po długiej zimie mamy ochotę na lekkie, proste i smaczne dania, a ta duszona...
Odsłon: 1106
Składniki
Najwygodniej będzie ci użyć kurczaka, który został z obiadu. Jeśli jednak masz surowe mięso, natrzyj je solą i pieprzem (możesz dodać łyżeczkę ulubionych, suszonych ziół) włóż do rękawa do pieczenia, włóż do naczynia żaroodpornego i piecz około 20 minut w 180°C. Wyjmij brytfankę i rozetnij rękaw, gdy zawartość znacznie przestygnie. Wystudź mięso (jeśli trzeba, oddziel od kości) i pokrój w kostkę lub porwij kurczaka za pomocą widelca.
Obraną cebulkę i posiekaj w drobną kostkę. Ogórki kiszone pokrój i odsącz na sicie. Łodygę selera także drobno poszatkuj. Migdały spraż wrzątkiem, obierz ze skórki i posiekaj ostrym nożem. Wszystkie przygotowane składniki włóż do miski.
W mniejszej miseczce umieść serek, dodaj majonez i śmietanę i rozetrzyj składniki na gładki krem. Dodaj musztardę, po czym dopraw solą i pieprzem. Ponownie dokładnie wymieszaj. Polej sosem znajdujące się w misce składniki i dobrze wymieszaj. Przykryj sałatkę talerzykiem lub folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Przed podaniem wyłóż salaterki liśćmi sałaty i napełnij miseczki. Sałatkę serwuj samodzielnie lub z kromkami świeżego pieczywa.