Sałatka z pieczonych buraków i pomarańczy

Sałatka z pieczonych buraków i pomarańczy
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Fram
idealny dodatek do mięs z grilla, a także jako samodzielne danie

Składniki

  • buraki - 4 szt.
  • pomarańcze - 2 szt.
  • ocet balsamiczny - 3 łyżeczki
  • musztarda dijon - 2 łyżeczki
  • miód - 2 łyżeczki
  • oliwa - 5 łyżek
  • ser feta - 100 g
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. zaczynamy od upieczenia buraków: każdy owijamy szczelnie w folię aluminiową, układamy na blaszce, wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. C i pieczmy przez godzinę, upieczone odstawiamy do wystudzenia

  2. w czasie, kiedy stygną buraki przygotowujemy sos: do kubeczka wlewamy ocet, musztardę i miód, dokładnie mieszamy dodając po jednej łyżce oliwy - mieszamy tak długo, aż otrzymamy jednorodną emulsję

  3. pomarańcze obieramy ze skórki, a także z białych błonek, kroimy w plastry, a potem w kostkę

  4. wystudzone buraki odwijamy z folii, obieramy i kroimy w kostkę

  5. do miski wrzucamy buraki i pomarańcze, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy (doprawiając solą i pieprzem), na wierzchu układamy pokrojony w kostkę ser feta, no i gotowe, smacznego ;-)

Składniki
  • buraki - 4 szt.
  • pomarańcze - 2 szt.
  • ocet balsamiczny - 3 łyżeczki
  • musztarda dijon - 2 łyżeczki
  • miód - 2 łyżeczki
  • oliwa - 5 łyżek
  • ser feta - 100 g
  • sól, pieprz
Składniki