Sałatka z pieczonego kalafiora z sosem cytrynowym tahini

Sałatka z pieczonego kalafiora z sosem cytrynowym tahini
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pyszne połączenie pieczonego kalafiora, słodkiej czerwonej cebuli, przyprawionej pieczonej ciecierzycy i pikantnego cytrynowego sosu tahini.

Składniki

  • kalafior
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz czarny
  • DO CIECIERZYCY:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz czarny
  • DO SOSU CYTRYNOWEGO TAHINI:
  • 1/3 szklanki tahini
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki soli

Przygotowanie

  1. Rozgrzać piekarnik do ok. 200 stopni Celsjusza.
    Kalafior oczyścić i pokroić na małe różyczki.
    Czerwoną cebulę obrać i pokroić w piórka.
    Tak przygotowane przerzucić do miski, skropić oliwą z oliwek, doprawić solą oraz pieprzem do smaku i zamieszać, aby smaki się wymieszały a warzywa pokryły oliwą.
    Następnie wrzucić je na dużą blachę do pieczenia, ważne aby rozłożyć je równomiernie w jednej warstwie.

  2. Kalafiora i cebulę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 20 minut, po tym czasie przemieszać i ponownie wstawić do piekarnika na kolejne 10-15 minut, aż kalafior będzie miękki i pięknie zarumieniony na brzegach.
    Kiedy warzywa będą gotowe - wyjąć je aby ostygły.

  3. W międzyczasie przygotować sos cytrynowy tahini.
    Do blendera dodać: 1/3 szklanki tahini, 1/3 szklanki wody, 1/4 szklanki soku z cytryny, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku, 1/2 łyżeczki kminku, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki soli i zblendować na gładką masę.
    Tak przygotowany sos przelać do naczynia i wstawić do lodówki.

  4. Ciecierzycę opłukać i odsączyć na durszlaku.
    Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy z oliwek, wsypać odsączoną ciecierzycę, doprawić ją do smaku 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki, 1/4 łyżeczki suszonego czosnku, 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne oraz szczyptą soli i pieprzu.
    Wymieszać i gotować na średnim ogniu do momentu, aż ciecierzyca zacznie skwierczeć i stanie się lekko chrupiąca na wierzchu.

  5. W tym czasie drobno posiekać 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki.
    Do dużej miski wrzucić wcześniej podpieczonego kalafiora i cebulę, podsmażoną pikantną ciecierzycę oraz posiekaną natkę pietruszki.
    Całość polać sosem cytrynowym tahini i dokładnie wymieszać.

    Sałatkę można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno, następnego dnia po przechowaniu jej w lodówce.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 19 października
Super :)
Składniki
  • kalafior
  • czerwona cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól i pieprz czarny
  • DO CIECIERZYCY:
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki mielonej wędzonej papryki
  • 1/4 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
  • sól i pieprz czarny
  • DO SOSU CYTRYNOWEGO TAHINI:
  • 1/3 szklanki tahini
  • 1/3 szklanki wody
  • 1/4 szklanki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/4 łyżeczki soli
Składniki