Sałatka z pieczoną papryką i kurczakiem, bogata w smaku, niesamowicie kolorowa i sycąca

Sałatka z pieczoną papryką i kurczakiem, bogata w smaku, niesamowicie kolorowa i sycąca
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
To sałatka idealna na imprezy. Na zimno najlepiej oddaje aromaty ale i na ciepło ma swój urok. Na zimno jemy ją cały rok a na ciepło... w jesienne i zimowe wieczory, gdy potrzebujemy czegoś na ogrzanie naszego serduszka. Pieczona papryka w tym wydaniu to prawdziwy przebój.

Składniki

  • 2 duże zielone papryki
  • 2 duże żółte papryki
  • 3 duże czerwone papryki
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 300-500 g makaronu kokardki, orzo lub penne
  • 100 g zielonych oliwek
  • 500 g piersi z kurczaka
  • Musztarda dijon
  • Ocet jabłkowy
  • Oliwa lub dobrej jakości olej
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka (najlepiej wędzona), tymianek
  • Miód
  • opcjonalnie: 50-100 g suszonych pomidorów w oliwie

Przygotowanie

  1. Pokrój papryki w prostokątne kawałki o wymiarach od 1,5x1,5 cm do 2x2 cm.


    Następnie pokrój cebule w grubą kostkę (ok 1x1cm)


    Będziesz potrzebować dwóch blach do pieczenia. Wyściel blachy papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Warzywa polej oliwą i dokładnie wymieszaj by obtoczyć je w tłuszczu. Rozłóż płasko na blachach. Postaraj się by warzyw była tylko jedna warstwa.

    Piecz warzywa przez pół godziny (lub do miękkości) w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

  2. Pokrój pierś z kurczaka w kostkę ok 2x2 cm. Przypraw solą, pieprzem, kurkumą, papryką i tymiankiem. Usmaż na patelni i odstaw do ostygnięcia.

  3. Pokrój oliwki na połówki lub w plasterki. Ja preferuję połówki.

    Jeśli zdecydowałeś się na dodanie suszonych pomidorów, pokrój je w plasterki.

    Ugotuj makaron. Najlepiej al dente.

  4. Przygotuj sos: wymieszaj 1/4 szklanki oliwy, łyżka miodu, łyżka octu jabłkowego. 2 łyżki musztardy, sól i pieprz do smaku

    Wlej wszystko do słoiczka i porządnie potrząsaj aby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.


    Wymieszaj wszystkie składniki sałatki. Sałatka będzie najlepiej smakować po kilkunastu godzinach w lodówce. Możesz ją jeść również na ciepło, też jest pyszna ale straci sporo aromatu.

    Smacznego :)

Komentarze do przepisu (1)

marianna1289 05 września
Pyszne ,lubię makaronowe sałatki
Składniki
  • 2 duże zielone papryki
  • 2 duże żółte papryki
  • 3 duże czerwone papryki
  • 4 średniej wielkości cebule
  • 300-500 g makaronu kokardki, orzo lub penne
  • 100 g zielonych oliwek
  • 500 g piersi z kurczaka
  • Musztarda dijon
  • Ocet jabłkowy
  • Oliwa lub dobrej jakości olej
  • przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka (najlepiej wędzona), tymianek
  • Miód
  • opcjonalnie: 50-100 g suszonych pomidorów w oliwie
Składniki