Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomidory, które są dostępne w sklepach przez cały rok, najlepiej smakują jednak latem. To właśnie wtedy sięgamy po lżejsze dania i posiłki, dlatego latem częściej na naszych talerzach goszczą różnego rodzaju sałatki. Taka jest właśnie nasza sałatka z papryki, która nie tylko zachwyca swoim smakiem, ale też bogatą ferią barw. W związku z tym, warzywo to nie potrzebuje zbyt wielu dodatków. Taką sałatkę przygotujesz w mig, nawet gdy goście zapowiedzą się z niespodziewaną wizytą. Ponadto sałatka tego typu świetnie sprawdzi się w słoiczku, który możesz zabrać ze sobą do pracy lub na wycieczkę.
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 704
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 190
Znakomita propozycja na grilla dla wegetarian i wegan. Kalafior w aromatyczny...
Odsłon: 704
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 190
Składniki
Dokładnie umyj pomidory i papryki. Z papryki usuń gniazda nasienne. Pokrój pomidorki w połówki lub na ćwiartki. Paprykę pokrój w słupki, a następnie na 3 części. Dorzuć paprykę do pomidorków i wymieszaj. Następnie posiekaj drobno bazylię i posyp nią warzywa.
Całość skrop oliwą z oliwek i dopraw solą oraz pieprzem. Taka sałatka świetnie będzie pasować do dań mięsnych lub do grillowanego mięsa lub ryby. Jeśli lubisz nieco ostrzejsze smaki, do sałatki możesz dodać pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Dobrym dodatkiem będą też dwie łyżeczki soku z cytryny.