Sałatka z panierowanym serem feta

Sałatka z panierowanym serem feta
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: konhambos
Obecnie jedna z moich ulubionych - prosta, szybka i bardzo smaczna salatka z roszpunki, pomidorów, papryki i panierowanego sera feta, skropiona czerwonym kremem balsamicznym.

Składniki

  • 200 g sera feta
  • 1 jajko
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 30 g bułki tartej z pełnego ziarna
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 4-5 garści roszpunki lub innej sałaty
  • 10 pomidorków wiśniowych
  • 1/2 papryki
  • 1 dymka
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • oliwa z oliwek
  • czerwony ocet lub krem balsamiczny

Przygotowanie

  1. Najpierw smazymy ser feta. Make razowa wymieszac z papryka, ubic jajko z sola i pieprzem, zetrzec parmezan i wymieszac z bulka tarta w proporcji 1:1.
    Ser feta pokroic na 12 mniej wiecej równych prostokatów, obtoczyc je najpierw w mace, pózniej w jajku i na koniec w panierce z parmezanem. Smazyc na oliwie z oliwek do uzyskania zlotego koloru.

  2. W tym czasie przygotowac salate, wymieszac z pomidorami, papryka i dymka, a z oliwy i octu balsamicznego zrobic sos winegret.
    Jesli uzywamy kremu balsamicznego, doprawic salate sola i pieprzem, polac oliwa i na koniec skropic kremem balsamicznym.

  3. Salate podajemy ze smazonymi kawalkami sera feta.

Komentarze do przepisu (16)

fafiatko 18 lipca 2018
Pychota! slyszalam o tym ze mozna fete panierowac i w koncu sprobuje!!!
Obserwator 18 lipca 2018
Pysznie i jak zwykle innowacyjnie. To cenię.
basiliana 19 lipca 2018
Taka panierowana feta musi być pyszna. Bardzo dobry pomysł na sałatkę.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 200 g sera feta
  • 1 jajko
  • 50 g mąki pełnoziarnistej
  • 30 g bułki tartej z pełnego ziarna
  • 50 g świeżo startego parmezanu
  • 4-5 garści roszpunki lub innej sałaty
  • 10 pomidorków wiśniowych
  • 1/2 papryki
  • 1 dymka
  • sól, pieprz, papryka w proszku
  • oliwa z oliwek
  • czerwony ocet lub krem balsamiczny
Składniki