Sałatka z owocami morza

Sałatka z owocami morza
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
drogie
Sałatka z makaronu ryżowego z owocami morza i chrupiącymi świeżymi warzywami.

Składniki

  • Makaron ryżowy wstążki - 100g
  • Owoce morza w zalewie - 1 słoiczek (160g pod odsączeniu)
  • Marchew - 1 szt
  • Cebula czerwona - 1/2 szt
  • Pomidor - 1 szt
  • Sos:
  • Sriracza - 1 łyżka
  • Sos ostrygowy - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Opcjonalnie świeża kolendra

Przygotowanie

  1. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z instrukcją. Marchew ścinamy na cienkie paski (najlepiej obieraczką do warzyw). Cebulę kroimy w cienkie wiórka, a pomidory na ćwiartki. Owoce morza odcedzamy.

    Składniki na sos mieszamy i zalewamy nimi makaron, owoce morza i warzywa. Bardzo dokładnie mieszamy i odstawiamy na 5-10 minut.

    Przed podaniem można posypać świeżą kolendrą (ja już niestety nie miałam).

Komentarze do przepisu (1)

Facet_w_kuchni 29 listopada 2020
W sam raz, żeby zaskoczyć gości :)
Składniki
  • Makaron ryżowy wstążki - 100g
  • Owoce morza w zalewie - 1 słoiczek (160g pod odsączeniu)
  • Marchew - 1 szt
  • Cebula czerwona - 1/2 szt
  • Pomidor - 1 szt
  • Sos:
  • Sriracza - 1 łyżka
  • Sos ostrygowy - 1 łyżka
  • Sambal oelek - 1 łyżka
  • Cukier - 1 łyżeczka
  • Olej - 1 łyżka
  • Sok z limonki - 1 łyżka
  • Opcjonalnie świeża kolendra
Składniki