Sałatka z młodych ziemniaków na ciepło

Sałatka z młodych ziemniaków na ciepło
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Ciepłe ziemniaki, chrupiące kawałki boczku, świeży koperek i jajka na miękko z dodatkiem pysznego musztardowego winegretu to prosty sposób na sycąca sałatkę, która może być zarówno przepysznym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych, jak i daniem głównym.

Składniki

  • ok. 1300 gram młodych czerwonych i żółtych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 8-10 plasterków boczku
  • 1 cebulka szalotka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz czarny

Przygotowanie

  1. Młode ziemniaki dokładnie umyć i przekroić na pół (lub na mniejsze kawałki)
    Cebulkę szalotkę pokroić w drobną kostkę.
    Szczypiorek drobno posiekać w ilości 2 łyżek.
    Koperek drobno posiekać w ilości 3 łyżek.
    Boczek pokroić w plastry, a następnie w kostkę.

  2. Na patelnię dodać łyżkę oleju i podgrzać na średnim ogniu.
    Następnie dodać pokrojony w kostkę boczek i smażyć, od czasu do czasu mieszając, aż osiągnie ulubiony przez nas stopień podpieczenia z obu stron.
    Usmażone kawałki boczku zdjąć z patelni na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

  3. Młode czerwone i żółte ziemniaki przekrojone na pół wrzucić do garnka, zalać wodą, doprawić solą do smaku i wstawić na średnim ogniu. Gotować do czas, aż osiągnął ulubioną przez nas miękkość.
    Ugotowane ziemniaki odsączyć na durszlaku z nadmiaru wody.
    W tym samym czasie do rondelka włożyć 4 jajka, zalać wodą, doprawić solą do smaku i ugotować na miękko.
    Ugotowane jajka obrać i przekroić na pół, lub pokroić na mniejsze kawałki.

  4. Do głębokiej miski dodać 3 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki musztardy Dijon, 1 łyżkę octu z czerwonego wina, 1 pokrojoną w drobną kostkę cebulkę szalotkę, 3 łyżki drobno posiekanego koperku, 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku, sól oraz pieprz czarny do smaku i dokładnie ze sobą wymieszać.

  5. Następnie do miski dodać ugotowane czerwone i żółte ziemniaki, odsączony i chrupiący boczek i dokładnie ze sobą wymieszać, po czym dodać ugotowane na miękko jajka i delikatnie przemieszać.

    Podawać od razu na ciepło jako sycące danie główne lub dodatek do wszelkiego rodzaju ulubionych potraw mięsnych bądź rybnych.

    SMACZNEGO!

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 03 maja
Fajne jedzonko, pysznie wygląda :)
Składniki
  • ok. 1300 gram młodych czerwonych i żółtych ziemniaków
  • 4 jajka
  • 8-10 plasterków boczku
  • 1 cebulka szalotka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • sól
  • pieprz czarny
Składniki