Sałatka z młodych liści buraka i szpinaku

Sałatka z młodych liści buraka i szpinaku
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Popularna salatka z serem gorgonzola (lub innym plesniowym) i z gruszka, tym razem z innymi rodzajami salat - z bardzo smacznymi mlodymi liscmi buraka i szpinaku. Szczególnie liscie buraka wyrózniaja sie delikatnym i slodko-kwasnym smakiem, który cudownie komponuje sie z serem i gruszka. Zamiast tradycyjnych orzechów wloskich dodalam uprazone i posiekane orzechy laskowe. Calosc dopelnia pomaranczowy dressing z oliwy, bialego octu balsamicznego, miodu i soku z pomaranczy.

Składniki

  • garść młodych liści szpinaku
  • garść młodych liści buraków
  • 1 gruszka
  • 100 g sera gorgonzola (lub innego plesniowego)
  • garść orzechów laskowych
  • pieprz
  • DRESSING:
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli

Przygotowanie

  1. Przygotowac dressing ze wszystkich skladników.

    Liscie umyc i wysuszyc na papierowym reczniku.
    Orzechy uprazyc bez tluszczu, ostudzic i posiekac.
    Gruszke pokroic w plasterki, a ser w kostke.
    Polac liscie dressigiem, dodac gruszke, orzechy i ser.

  2. Podawac solo lub z dodatkami. Mozna oczywiscie wybrac salaty wg. uznania np. tradycjne rukole, roszpunke lub salate rzymska.

Komentarze do przepisu (19)

Obserwator 15 czerwca 2018
Takimi daniami na kolację się zajadamy. Przepysznie
fafiatko 15 czerwca 2018
Pycha! w tym roku posialam kolorowe buraki i wykorzystam przepis :)
basiliana 16 czerwca 2018
Bardzo ciekawe i apetyczne połączenie składników.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • garść młodych liści szpinaku
  • garść młodych liści buraków
  • 1 gruszka
  • 100 g sera gorgonzola (lub innego plesniowego)
  • garść orzechów laskowych
  • pieprz
  • DRESSING:
  • sok z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki białego octu balsamicznego
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
Składniki