Sałatka z mango i miętowym pesto

Sałatka z mango i miętowym pesto
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Uwielbiam sałatki z dodatkiem owoców. Tym razem czas na soczyste i słodkie mango, które w swoim składzie zawiera sporą dawkę witaminy C. Dzisiejsza sałatka to kolejna gra smaków i aromatów. Mieszanka cykorii, kolorowe pomidorki koktajlowe, kawałki mango, ser mozzarella oraz orzechy nerkowca otula miętowe pesto i pikantna nutka chilli. Smacznie polecam Wam to połączenie! :)

Składniki

  • 1 nieduże mango
  • 1 garść czerwonej cykorii
  • 1 garść cykorii endywii
  • 150 g kulek mozzarelli
  • 1 garść kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 duża szczypta chilli
  • świeżo mielony pieprz
  • PESTO:
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 30 g startego parmezanu
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Do blendera wkładamy listki mięty, parmezan, ząbek czosnku, uprażone orzechy nerkowca oraz wlewamy oliwę z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

  2. Na talerze lub do salaterek wykładamy listki obu cykorii, kulki mozzarelli, kolorowe pomidorki koktajlowe, pokrojone w kostkę mango, orzechy nerkowca i posypujemy wszystko papryczką chilli i grubo mielonym pieprzem. Sałatkę podajemy z miętowym pesto, które pełni rolę sosu oraz nadaje całości niezwykle świeżego smaku.

  3. Sałatkę możemy skropić także odrobiną soku z limonki.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (10)

GREGORHSPEED 06 września 2018
Cudowna <3 Nie wiem dlaczego mango kojarzy smakiem się z szyszkami...ale uwielbiam takie połączenie <3
babcitereskiciasta 06 września 2018
Pięknie kolorowa sałatka,musi być pyszna.:)
konhambos 09 września 2018
bardzo smaczna i prezentuje sie piekne i apetycznie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 nieduże mango
  • 1 garść czerwonej cykorii
  • 1 garść cykorii endywii
  • 150 g kulek mozzarelli
  • 1 garść kolorowych pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżki orzechów nerkowca
  • 1 duża szczypta chilli
  • świeżo mielony pieprz
  • PESTO:
  • 1 pęczek świeżej mięty
  • 30 g startego parmezanu
  • 30 g orzechów nerkowca
  • 1 ząbek czosnku
  • około 1/3 szklanki oliwy z oliwek
  • sól i pieprz do smaku
Składniki