Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem

Sałatka z makaronem ryżowym, świeżym ogórkiem, kukurydzą, szynką i koperkiem
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Sałatka, która smakuje o każdej porze roku, delikatna, szybko się ją robi, smaczna

Składniki

  • · 250 g makaronu w kształcie ryżu · 250 g chudej szynki (w kawałku) ·
  • Sos jogurtowo-majonezowy: · 1 ząbek czosnku · 2 łyżki majonezu · 2

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy i studzimy.
    Ogórki myjemy i obieramy ze skórki. Szynkę i ogórki kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z wody.
    Koperek drobno siekamy. U mnie zamiast koperku jest dziś szczypiorek

  2. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem i jogurtem. Doprawiamy solą i pieprzem.

  3. Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski, dodajemy sos jogurtowo-majonezowy i mieszamy.
    Sałatkę schładzamy w lodówce przez kilka godzin, aby smaki się "przegryzły".

Składniki
  • · 250 g makaronu w kształcie ryżu · 250 g chudej szynki (w kawałku) ·
  • Sos jogurtowo-majonezowy: · 1 ząbek czosnku · 2 łyżki majonezu · 2
Składniki