Sałatka z makaronem ryżowym i prażonym słonecznikiem

Sałatka z makaronem ryżowym i prażonym słonecznikiem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Proponuję pyszną sałatkę z makaronem ryżowym, ale nie z ryżu, a w kształcie ryżu, z prażonym słonecznikiem, ananasami i kukurydzą - jest przepyszna i serdecznie ją polecam.

Składniki

  • 250 g makaronu (najlepszy w kształcie ryżu)
  • 100 g słonecznika
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • ok. 5 łyżek majonezu (lub więcej)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Słonecznik prażymy na suchej patelni, ale dla poprawienia smaku dokładamy łyżkę masła. Prażymy na złoto i odkładamy na bok.

    Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy, przelewamy zimną wodą i pozostawiamy do wystudzenia.

    Następnie wystudzony makaron przerzucamy do miski. Dodajemy odsączoną kukurydzę. Dodajemy pokrojone w kosteczki ananasy, dodajemy uprażony słonecznik i mieszamy.

    Następnie dodajemy majonez - około 5 łyżek lub więcej - mieszamy.

    Dodajemy sól, pieprz do smaku, mieszamy i gotowe.

    Można jeść od razu, można też najpierw schłodzić. Trzeba pamiętać, że po schłodzeniu, jeżeli wcześniej daliśmy za mało majonezu, sałatka może okazać się zbyt sucha, dlatego nie warto żałować majonezu.

    Sałatka jest przepyszna, polecam i życzę smacznego :-)

Komentarze do przepisu (4)

catha 23 listopada 2018
Bardzo fajny przepis:)
Kawa-z-mlekiem 23 listopada 2018
Dziękuję, pozdrawiam serdecznie :-)
agulenka34 10 grudnia 2018
Tradycyjnie dałabym mniej majonezu a więcej jogurtu gęstego typu grecki. A w ogóle to super. Zainspirowałaś... Czytaj całość »
Tradycyjnie dałabym mniej majonezu a więcej jogurtu gęstego typu grecki. A w ogóle to super. Zainspirowałaś mnie fajnym przepisem na sylwestrową sałatkę albo pracy - jak kto woli :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g makaronu (najlepszy w kształcie ryżu)
  • 100 g słonecznika
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka ananasów
  • ok. 5 łyżek majonezu (lub więcej)
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
Składniki