Salatka z makaronem ryżowym i kurczakiem

Salatka z makaronem ryżowym i kurczakiem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: wjosna
Orzeźwiająca sałatka z makaronem ryżowym i grillowanym kurczakiem z dodatkiem mango, ogórka i limonki

Składniki

  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki
  • 1 marchewka
  • 1 mango
  • 1 ogórek
  • 1 papryczka chilli
  • garść kolendry
  • SOS
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu chilli
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 posiekana szalotka

Przygotowanie


  1. Kurczaka podzielić na kawałki i lekko spłaszczyć ręką.
    W miseczce wymieszać oliwę, sos sojowy, miód i posiekany czosnek - obtoczyć w marynacie kurczaka i odstawić do lodówki na godzinę.
    Makaron ugotować z instrukcją na opakowaniu, przelać zimną wodą i odstawić do ostygnięcia.

  2. Marchewką obrać i z pomocą obieraczki pokroić na cienkie paseczki.
    Ogórka obrać, przekroić na połowę i wydrążyć nasiona, a następnie posiekać na plasterki.
    Mango obrać i pokroić w kostkę.
    Papryczkę chilli posiekać.
    Składniki sosu wymieszać w słoiku.
    Kurczaka zgrillować z obu stron na patelni grillowej, odstawić pod przykryciem do ostygnięcia.

  3. Wszystkie składniki sałatki ( oprócz kurczaka) umieścić w misce, zalać sosem i wymieszać.
    Można schłodzić przed podaniem ale nie jest to konieczne.
    Kurczaka pokroić na kawałki, podawać na sałatce.

Komentarze do przepisu (2)

SprytnaChochla 06 grudnia 2019
Kolorowo i orientalnie. Fajny przepis!
Nevermore 06 grudnia 2019
Uwielbiam takie sałatki, pychotka :)
Składniki
  • 1 pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego wstążki
  • 1 marchewka
  • 1 mango
  • 1 ogórek
  • 1 papryczka chilli
  • garść kolendry
  • SOS
  • 3 łyżki soku z limonki
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 1 łyżka sosu chilli
  • 1/2 łyżeczki cukru brązowego
  • 1 posiekana szalotka
Składniki