Sałatka z łososiem, kaki i grzankami

Sałatka z łososiem, kaki i grzankami
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Kaki to moje odkrycie tego roku! Świetnie sprawdza się w towarzystwie owoców, warzyw i także łososia. Sałatka słono-słodka z chrupiącymi grzankami

Składniki

  • Sałata lodowa - 1/4 główki
  • Pomidor - 2 sztuki
  • Pomidory suszone - 6 plasterków
  • Oliwki czarne plasterki - 2 łyżki
  • Kaki - 1 szt
  • Łosoś wędzony - 200g
  • Musztardac - 1 łyżka
  • Dżem morelowy - 1 łyżka
  • Grzanki - 2 garści

Przygotowanie

  1. Z tych składników zrobiłam 2 sałatki.

    Dżem i musztardę mieszamy i odstawiamy do przegryzienia.

    Na talerze wykładamy pokrojoną sałatę, warzywa i łososia wędzonego. Kaki należy obrać i pokroić na plasterki, lub przekroić na pół i wydrążyć miąższ.

    Sałatkę polewamy sosem i posypujemy grzankami przed samym podaniem.

    Najlepsze grzanki są oczywiście domowe! Mogą być z patelni lub piekarnika. U mnie to chleb pokrojony w kostkę suszony na blaszce na kaloryferze. po wyschnięciu można przechowywać grzanki w zamkniętym pudełku.

Składniki
  • Sałata lodowa - 1/4 główki
  • Pomidor - 2 sztuki
  • Pomidory suszone - 6 plasterków
  • Oliwki czarne plasterki - 2 łyżki
  • Kaki - 1 szt
  • Łosoś wędzony - 200g
  • Musztardac - 1 łyżka
  • Dżem morelowy - 1 łyżka
  • Grzanki - 2 garści
Składniki