Sałatka z kuskusem kalafiorowym

Sałatka z kuskusem kalafiorowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Zdrowa, smaczna i bogata w aromaty i składniki mineralne. Sałatkę pakujemy do pudełka jako drugie śniadanie do pracy, lub piknik.

Składniki

  • Kuskus z kalafiora : 1 spory kalafior, 1-1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • curry 1 łyżeczka, harissa 1/2-1 łyżeczli
  • pieprz cytrynowy , sól
  • woda ok. 4 łyżki
  • reszta : prażone orzechy i pestki słonecznika 5-6 łyżek
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 4 gałązki mięty
  • 3 -4 łyżki rodzynek
  • kardamon szczypta
  • cynamon szczypta
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ew. sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Kuskus z kalafiora.
    Kalafiora myjemy i osuszamy.
    Potem usuwamy głąba, dzielimy na różyczki i ew. usuwamy twarde końce.
    Partiami rozdrabniamy w malakserze na drobną kaszkę.
    Do szerokiego rondla, saganka lub patelni z pokrywką wlewamy wodę i doprowadzamy do zawrzenia.
    Dodajemy kalafiora, mieszamy, przykrywamy i dusimy ok. 3-4 minuty. Dobrze jest raz lub dwa razy przemieszać.
    Gdy kalafior będzie szklisty, dolewamy olej, dajemy przyprawy, mieszany i dusimy jeszcze 1-2 minuty.
    Studzimy i przechowujemy w lodówce.
    Kuskus mieszamy z resztą składników i odkładamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.

Komentarze do przepisu (1)

Nevermore 22 czerwca
Sister, widzę że u Ciebie ostatnio kalafior na topie ;) Pyszny przepis, podobnie, jak te wcześniejsze :)
Składniki
  • Kuskus z kalafiora : 1 spory kalafior, 1-1,5 łyżki oleju rzepakowego
  • curry 1 łyżeczka, harissa 1/2-1 łyżeczli
  • pieprz cytrynowy , sól
  • woda ok. 4 łyżki
  • reszta : prażone orzechy i pestki słonecznika 5-6 łyżek
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 4 gałązki mięty
  • 3 -4 łyżki rodzynek
  • kardamon szczypta
  • cynamon szczypta
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • ew. sól i pieprz
Składniki