Sałatka z kuskusem i granatem

Sałatka z kuskusem i granatem
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: rosse
Prosta i szybka sałatka w/g przepisu Marthy Stewart. Bardzo orzeźwiająca dzięki zawartości świeżych ziół, o wartościach zdrowotnych pestek granatu nie trzeba przekonywać. Świetna na kolację, można ją śmiało zabrać do pracy w pudełku na lunch. źródło: mniammniam.pl

Składniki

  • kasza kuskus , 2 szklanki
  • woda wrząca, 2 szklanki
  • cebula dymka- 4-6 sztuk lub zamiennie 6 szalotek lub 1 cebula cukrowa
  • natka pietruszki posiekana , 1/2 szklanki
  • świeże liście mięty posiekane, 1/2 szklanki
  • rodzynki sułtańskie, 1/2 szklanki
  • pestki granata, 1szklanka / 1 spory owoc /
  • sok z cytryny , z 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek, 4 łyżki
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • sól, 2 łyżeczki

Przygotowanie

  1. Kaszę kuskus wsypać do miski, wymieszać z solą i zalać wrzącą wodą.
    Całość przykryć talerzem i zostawić na około 15 minut.

  2. Rodzynki zalać gorącą wodą i zostawić do napęcznienia.
    W tym czasie posiekać drobno szalotki, natkę pietruszki i miętę.
    Obrać granata i delikatnie wyjąć pestki.
    Odcedzić rodzynki i pozostawić na sitku, aby dobrze ociekły z wody.

  3. Jeżeli kuskus wchłonął całą wodę, delikatnie przemieszać go widelcem.
    Do kuskusu dodać cebulkę, pietruszkę, miętę, rodzynki, pestki granata.
    Doprawić cytryną, oliwą i pieprzem.
    Sałatkę można posypać podprażonymi słupkami migdałów lub posiekanymi orzechami laskowymi. Zamiast rodzynek można dodać żurawinę, śliwki suszone lub suszone morele.

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 31 października 2015
Orzeźwiające smaki <3
cook7 03 listopada 2015
Pozwalam sobie zachować ten przepis.
Futka 06 listopada 2015
Świetna, zdrowa i smakowita sałatka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kasza kuskus , 2 szklanki
  • woda wrząca, 2 szklanki
  • cebula dymka- 4-6 sztuk lub zamiennie 6 szalotek lub 1 cebula cukrowa
  • natka pietruszki posiekana , 1/2 szklanki
  • świeże liście mięty posiekane, 1/2 szklanki
  • rodzynki sułtańskie, 1/2 szklanki
  • pestki granata, 1szklanka / 1 spory owoc /
  • sok z cytryny , z 1/2 sztuki
  • oliwa z oliwek, 4 łyżki
  • świeżo zmielony pieprz czarny
  • sól, 2 łyżeczki
Składniki