Kaszę kuskus wsypać do miski, wymieszać z solą i zalać wrzącą wodą.
Całość przykryć talerzem i zostawić na około 15 minut.
Rodzynki zalać gorącą wodą i zostawić do napęcznienia.
W tym czasie posiekać drobno szalotki, natkę pietruszki i miętę.
Obrać granata i delikatnie wyjąć pestki.
Odcedzić rodzynki i pozostawić na sitku, aby dobrze ociekły z wody.
Jeżeli kuskus wchłonął całą wodę, delikatnie przemieszać go widelcem.
Do kuskusu dodać cebulkę, pietruszkę, miętę, rodzynki, pestki granata.
Doprawić cytryną, oliwą i pieprzem.
Sałatkę można posypać podprażonymi słupkami migdałów lub posiekanymi orzechami laskowymi. Zamiast rodzynek można dodać żurawinę, śliwki suszone lub suszone morele.
Komentarze do przepisu (6)
*Przejdziesz do wersji klasycznej