Sałatka z kuskusem

Sałatka z kuskusem
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepyszna sałatka z kaszy kuskus z kolorowymi warzywami i rodzynkami.

Składniki

  • 250 g kaszy kuskus
  • 250 g rosołku warzywnego
  • 50 g rodzynek
  • 150 ml oliwy
  • 30 g pietruszki
  • 20 g bazylii
  • 20 g mięty
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 cebulki dymki
  • 1 żółta, 1 zielona i 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 szalotki
  • sól, pieprz, kumin, dowolne przyprawy do smaku
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka oliwy do smażenia

Przygotowanie

  1. Rodzynki namoczyć. Zagotować rosołek i zalać nim kuskus, przykryć i odstawić do napęcznienia na około godzinę. Po tym czasie dodać około 2 łyżek oliwy. Pietruszkę, mietę i bazylię drobno pokroić, zalać resztą oliwy i utrzeć najlepiej mikserem na pastę.

  2. Cebulkę dymkę, paprykę, czerwoną cebulę i czosnek pokroić, poddusić na łyżce oliwy, doprawić do smaku.

  3. Rodzynki odcedzić, dodać do kaszy kuskus. Dodać warzywa i ziołową pastę. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, ewentualnie oliwą.

Komentarze do przepisu (19)

Maudie 21 lutego 2018
Kuskus zawsze fajnie się sprawdza w sałatkach,ja go uwielbiam.Taka sałatka zawsze u mnie mile widziana :)))
Nevermore 21 lutego 2018
Taką pyszną michę, to można samą zjeść xD
Super smak :)
Obserwator 21 lutego 2018
Ale kolorowo i pysznie :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 250 g kaszy kuskus
  • 250 g rosołku warzywnego
  • 50 g rodzynek
  • 150 ml oliwy
  • 30 g pietruszki
  • 20 g bazylii
  • 20 g mięty
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 3 cebulki dymki
  • 1 żółta, 1 zielona i 1 czerwona papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula
  • 2 szalotki
  • sól, pieprz, kumin, dowolne przyprawy do smaku
  • sok z jednej cytryny
  • 1 łyżka oliwy do smażenia
Składniki