Sałatka z kolorowych warzyw z łososiem i serkiem

Przepis dnia 2021-12-19
Sałatka z kolorowych warzyw z łososiem i serkiem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: FoodSafari
Bardzo smaczna i bardzo kolorowa sałatka, której ciekawym elementem są małosolne różyczki romanesco, kosteczki serowo-warzywne oraz roladki z awokado, łososia i kremowego serka. Całość ułożona na rukoli i polana miodowo-musztardowym dressingiem. Sałatka idealna na każdą okazję, również i od święta☺

Składniki

  • 80 g rukoli
  • kilka różyczek lekko ukiszonego romanesco
  • kostki serowo warzywne:
  • żółty burak ugotowany na parze
  • czerwony burak ugotowany na parze
  • fioletowa marchewka ugotowana na parze
  • 200 g serka kremowego lekko solonego
  • roladka z łososiem:
  • awokado Hass
  • 100 g wędzonego łososia z Alaski
  • 100 g kremowego serka naturlanego
  • Sok z cytryny
  • kolorowy pieprz
  • niebieski mak
  • dressing:
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżka octu z białego wina
  • Sól morska
  • pieprz kolorowy

Przygotowanie

  1. Przygotowanie kolorowych kostek:
    Buraki kroimy w cienkie plasterki. Marchewkę kroimy wzdłuż w cienkie paski.
    Na kawałku foli spożywczej układamy plasterek żółtego buraka. Smarujemy serkiem, kładziemy kolejny plasterek smarujemy serkiem. Owijamy dokładnie folią spożywczą odkładamy do lodówki na minimum 10-15 minut.
    Podobnie postępujemy z czerwonym burakiem.
    2 paski marchewki układamy obok siebie, powinny lekko na siebie nachodzić, smarujemy je serkiem, kładziemy kolejne 2 plasterki marchewki, smarujemy serkiem na wierzch układamy warstwę z 2 plasterków marchewki, owijamy folią. Również schładzamy w lodówce.

  2. Roladka z łososiem:
    Awokado kroimy w cienkie paski. Pokrojone awokado układamy na foli spożywczej. Kształt powinien być zbliżony do prostokąta. Awokado lekko skrapiamy sokiem z cytryny i oprószamy kolorowym pieprzem. Układamy warstwę z łososia również skrapiamy cytryną i posypujemy pieprzem. Smarujemy serkiem. Posypujemy makiem. Zwijamy roladkę. Schładzamy w lodówce przez minimum 10-15 minut.

    Na półmisku układamy rukolę roladkę pokrojoną w plasterki i kosteczki warzywne. Układamy różyczki romanesco.

    Składniki dressingu umieszczamy w słoiczku. Słoiczek zakręcamy i energicznie potrząsamy. Sosem polewamy sałatkę.

Komentarze do przepisu (6)

KulinarnaChwila 08 grudnia 2021
Pyszotka:)
Wanessa 08 grudnia 2021
Bardzo apetyczna
Nevermore 19 grudnia 2021
Pyszna i jaka kolorowa sałatka, super :)

Gratuluję "Przepisu Dnia" :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 80 g rukoli
  • kilka różyczek lekko ukiszonego romanesco
  • kostki serowo warzywne:
  • żółty burak ugotowany na parze
  • czerwony burak ugotowany na parze
  • fioletowa marchewka ugotowana na parze
  • 200 g serka kremowego lekko solonego
  • roladka z łososiem:
  • awokado Hass
  • 100 g wędzonego łososia z Alaski
  • 100 g kremowego serka naturlanego
  • Sok z cytryny
  • kolorowy pieprz
  • niebieski mak
  • dressing:
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • łyżka musztardy francuskiej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • łyżka płynnego miodu
  • łyżka octu z białego wina
  • Sól morska
  • pieprz kolorowy
Składniki