Sałatka z kaszy bulgur z pieczonymi warzywami

Sałatka z kaszy bulgur z pieczonymi warzywami
> 5-6 os.
> 30 min
średnie
tanie
avatar Autor: wjosna
Sałatka z kaszy bulgur z dodatkiem ciecierzycy i pieczonych warzyw - kalafiora, rzodkiewki i słodkiego ziemniaka

Składniki

  • 250 g kaszy bulgur
  • ok 1 kg warzyw ( ja użyłam kalafiora, rzodkiewki i słodkiego ziemniaka, można dodać dynię, marchewkę albo paprykę)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 60 ml oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • SOS
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • garść mięty- posiekać
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu albo syropu z agawy

Przygotowanie


  1. Warzywa rozdrobnić ( pokroić w kostkę, rzodkiewki na pół, różyczki kalafiora rozdzielić) - przełożyć do miski wraz z odsączoną ciecierzycą.
    Oliwę wymieszać z przyprawami i solą, zalać warzywa wymieszać.
    Piekarnik nagrzać do 180 stopni, warzywa wyłożyć na blachę z papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika i piec ok 50 minut, mieszając w międzyczasie.
    Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją, spulchnić widelcem i odstawić do ostygnięcia.
    Składniki sosu umieścić w słoiku i dokładnie wymieszać.
    Kaszę wymieszać z warzywami, podawać polane sosem.

Komentarze do przepisu (3)

ErJot 25 lipca 2019
Bardzo apetycznie się prezentuje:)
slodkisentyment 25 lipca 2019
Super sałatka :)
Dolcevita-in-my-kitchen 26 lipca 2019
Pyszna salatka, robilam podobna, bardzo smaczna :)
Składniki
  • 250 g kaszy bulgur
  • ok 1 kg warzyw ( ja użyłam kalafiora, rzodkiewki i słodkiego ziemniaka, można dodać dynię, marchewkę albo paprykę)
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 60 ml oliwy
  • 1 łyżeczka przyprawy garam masala
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki soli
  • SOS
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • sok z połowy cytryny
  • garść mięty- posiekać
  • 1 posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżka miodu albo syropu z agawy
Składniki