Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kasza jaglana to jeden z niewielu produktów alkalizujących, czyli odkwaszających organizm. Przed gotowaniem warto przepłukać ją wrzątkiem lub podprażyć na suchej patelni, aby pozbyć się z powierzchni ziaren saponin - substancji odpowiedzialnych za gorzki smak
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 5019
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 115
Sycylijski przepis, u mnie posłużył za inspiracje do pysznego makaronu.
Odsłon: 5019
Doskonałe kotlety mielone z szynki wieprzowej. Mięso jest odpowiednio delikat...
Odsłon: 115
Składniki
Kaszę przejrzyj, opłucz kilka razy w zimnej wodzie i odcedź. Dolej 2 i 1/2 szklanki (625 ml) wody i dodaj masło, by ziarenka się nie posklejały. Gotuj pod przykryciem, aż wchłonie wodę. Wyłącz ogień i odstaw. Warzywa umyj, osusz, marchewkę obierz, z papryk usuń gniazda nasienne. Wszystkie warzywa pokrój w drobną kostkę. W rondlu rozgrzej oliwę i zacznij przesmażać warzywa w kolejności od najtwardszego: marchewkę, cebulę, paprykę, na końcu cukinię i szczypior. Warzywa powinny pozostać chrupiące. W misce wymieszaj ciepłe warzywa z kaszą, spróbuj, dopraw lekko solą i dodaj posiekane zioła. Zapakuj w pudełka. Sałatka świetnie smakuje na ciepło i na zimno.