Sałatka z kaszą gryczaną z orzechami i winogronami

Sałatka z kaszą gryczaną z orzechami i winogronami
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Propozycja szybkiej sałatki z kaszy gryczanej z winogronami i dodatkiem sosu czosnkowego. Trochę pokombinowałam i wyszło pysznie!

Składniki

  • 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • mały pęczek winogron ciemnych bezpestkowych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • cebulka dymka
  • 10 szt. orzechów włoskich drobno pokrojonych
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majonezu (u mnie kielecki)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, szczypta cukru

Przygotowanie

  1. Winogrona kroimy na połówki, jajka kroimy w kostkę, dymkę siekamy, orzechy kroimy na drobno. Wszystkie składniki mieszamy w misce z kaszą i polewamy sosem czosnkowym.

  2. Sos czosnkowy:

    Bazą sosu czosnkowego jest jogurt naturalny gęsty, może być grecki. Do miseczki wlewamy jogurt, do tego dodajemy majonez, następnie przeciśnięty przez praskę czosnek i do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą cukru.

Komentarze do przepisu (1)

Maudie 22 listopada
Super połączenie :)
Składniki
  • 1 torebka ugotowanej kaszy gryczanej palonej
  • mały pęczek winogron ciemnych bezpestkowych
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • cebulka dymka
  • 10 szt. orzechów włoskich drobno pokrojonych
  • 200 ml jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majonezu (u mnie kielecki)
  • przyprawy do smaku: sól, pieprz, szczypta cukru
Składniki