Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka w sosie czosnkowym

Sałatka z kapusty pekińskiej i kurczaka w sosie czosnkowym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
Najlepsza, prosta i szybka sałatka z kurczakiem, kapustą pekińską, suszonymi pomidorami, papryką, ogórkiem i serem feta podana z pysznym sosem czosnkowym.

Składniki

  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 250 g sera feta
  • 250 g suszonych pomidorów z żurawiną ( odsączone z oleju)
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek jogurtu typu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Fileta z kurczaka kroimy w drobną kostkę dodajemy łyżkę oleju i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz ziołami. Mieszamy i odstawiamy na kilka minut.

  2. Teraz kroimy warzywa które kolejno dodajemy do miski ale nie mieszamy tylko układamy warstwami. Jako pierwsza kapusta przekrojona na 4 i poszatkowana. Następnie pomidory suszone pokrojone w paski, papryka w kostkę, ogórek przekrojony na 4 i pokrojony w kostkę i jako ostatnia cebula pokrojona bardzo drobno.

  3. Kurczaka smażymy na suchej patelni na złoty kolor. Odstawiamy żeby ostygł.

  4. W czasie gdy kurczak stygnie, mamy czas na przygotowanie sosu czosnkowego.

    Do miski dodajemy jogurt, majonez, dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, szczyptę soli oraz świeżo zmielony pieprz i mieszamy. Sos mamy gotowy.

  5. Kurczaka przekładamy do salaterki jako kolejną warstwę i polewamy całość sosem czosnkowym.

    Na sam koniec kruszymy ser feta i sałatkę mamy gotową. Możemy ją spożyć od razu lub wstawić do lodówki.

    Smacznego…….

Komentarze do przepisu (1)

KulinarnaChwila 03 października
Pyszotka:)
Składniki
  • 1/2 małej kapusty pekińskiej
  • 400 g fileta z piersi kurczaka
  • 250 g sera feta
  • 250 g suszonych pomidorów z żurawiną ( odsączone z oleju)
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 6 łyżek jogurtu typu greckiego
  • 3 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1 łyżka oleju
Składniki