Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety

Sałatka z kalarepki, ogórka, truskawek i fety
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: ElMar
Przepis na sałatkę z truskawkami.

Składniki

  • sok z jednej cytryny
  • 7 łyżek oliwy
  • łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • 2 nieduże kalarepki
  • pęczek rzodkiewek
  • łyżka nasion chia
  • 4 ogórki gruntowe
  • ok 10- 12 sztuk dużych truskawek
  • 200 g sera fety
  • koperek do posypania

Przygotowanie

  1. Z soku z cytryny, oliwy, miodu, soli i pieprzu ucieramy winegret. Obieramy kalarepki, kroimy je w 1,5 cm kostkę i mieszamy z sosem, dodając nasiona chia. Ogórka kroimy w drobną kostkę. Jeżeli użyjemy grubego ogórka to wydrążyć nasiona. Rzodkiewki kroimy w ćwiartki. Truskawki opłukać i pokroić na ósemki, fetę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie warzywa razem mieszamy i wykładamy na talerz. Posypujemy serem feta, truskawkami i koprem.

    Kalarepa jest dość twardy warzywem, stąd - zanim użyjemy jej do surówki czy sałatki - dobrze jej robi posolenie lub zamarynowanie.

    Surowe, cienkie plasterki kalarepki smakują fantastycznie posmarowane śmietanowym serkiem, z plastrem świeżej truskawki. Jeśli unikamy chwilowo pieczywa w diecie, niskokaloryczne plastry kalarepki z pastami skutecznie oszuka głód.

Komentarze do przepisu (7)

fafiatko 14 czerwca 2019
Ale mi sie podoba ten przepis!
KORAL 14 czerwca 2019
Fajna :)
slodkisentyment 15 czerwca 2019
pysznie i tak lekko :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • sok z jednej cytryny
  • 7 łyżek oliwy
  • łyżka płynnego miodu
  • sól, pieprz
  • 2 nieduże kalarepki
  • pęczek rzodkiewek
  • łyżka nasion chia
  • 4 ogórki gruntowe
  • ok 10- 12 sztuk dużych truskawek
  • 200 g sera fety
  • koperek do posypania
Składniki