Sałatka z kalafiora i brokuła

Sałatka z kalafiora i brokuła
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Nemezja
Lekka przekąska lub dodatek do obiadu. Sałatka świetnie sprawdzi się również, jako drugie śniadanie do zabrania do pracy lub szkoły.

Składniki

Przygotowanie

  1. Kalafiora umyć i podzielić na mniejsze kawałki, po czym włożyć do wrzącej wody z dodatkiem odrobiny soli i cukru i gotować nie dłużej niż 5 minut. Po ugotowaniu od razu wyjąć z wody i wystudzić, aby był lekko chrupiący.

    Tak samo postąpić z brokułem.

  2. Pora przekroić wzdłuż, posiekać w cienkie półplasterki i wymieszać z 0,5 łyżeczki soli, aby nieco zmiękł.

  3. Wystudzonego kalafiora i brokuła podzielić na mniejsze części i wymieszać z posiekaną natką pietruszki i koperkiem. Następnie dodać pozostałe składniki, przyprawić do smaku pieprzem i solą i ponownie wymieszać.

  4. Zamiast majonezu można dodać więcej jogurtu wymieszanego z łyżeczką dobrej oliwy extra virgin, wtedy sałatka będzie odrobinę lżejsza.

Składniki
Składniki