Sałatka z jarmużu i pigwy

Sałatka z jarmużu i pigwy
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Jarmuż to warzywo, które szczególnie dobrze smakuje zimą. Surowe liście jarmużu doskonale nadają się do sałatek. Oprócz młodych liści jarmużu, szpinaku i mangoldu użyłam smażonych kasztanów i karmelizowanej pigwy. Jeśli nie mmy świeżej pigwy, można zastąpić ją jabłkiem lub gruszką. Do tego cytrusowy winegret ze świeżym imbirem.

Składniki

  • 150 g małych, młodych liści jarmużu
  • 100 g młodych liści mieszanych sałat
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki miodu akacjowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 150 ml soku jabłkowego
  • sól, pieprz
  • 1 pigwa
  • 4 gotowane kasztany
  • 1,5 łyżki balsamicznego octu jabłkowego
  • 2 łyżki pestek dyni

Przygotowanie

  1. Pigwe obrac, pokroic w cwiartki i wydrazyc, a nastepnie pokroic w podluzne kawalki. Kasztany pokroic na cienkie plasterki. Na malej patelni rozgrzac oliwe z oliwek i podsmazyc na nej czastki pigwy. Dodac soku jablkowego i dusic na malym ogniu przez ok. 5-10 minut, w zaleznosci od grubosci. Na koniec doprawic jablkowym octem balsamicznym, odrobina miodu i sola. Kasztany usmazyc na patelni z odrobina oliwy z oliwek. Na koniec uprazyc pestki dyni z odrobina oleju i posypac szczypta soli.

  2. Wycisnac sok z 1/2 cytryny i pomaranczy, wlac do miseczki, dodac polowe oliwy, starta skórke cytrynowa i pomaranczowa, starty imbir i polowe miodu. Wymieszac z 1/3 soku jablkowego i doprawic sola i pieprzem.

  3. Dokładnie oczyscic liscie jarmuzu i pozostalych salat, wymieszac, ulozyc na talerzach, dodać czastki pigwy i kasztany. Calosc skropic winegretem i posypac pestkami dyni.

  4. Jesli nie posiadamy swiezej pigwy, mozemy zamiast niej uzyc jablka lub gruszki, które przygotujemy w podobny sposób.

Komentarze do przepisu (7)

Docherro 21 lutego
Super ,coś dla mnie,pyszotki:)
fafiatko 21 lutego
Ale wykwintna salatka! niejedna restauracja mogla by sie na niej wzorowac!
KulinarnaChwila 4 dni temu
Apetycznie wygląda;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g małych, młodych liści jarmużu
  • 100 g młodych liści mieszanych sałat
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 pomarańczy
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2,5 łyżki miodu akacjowego
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 150 ml soku jabłkowego
  • sól, pieprz
  • 1 pigwa
  • 4 gotowane kasztany
  • 1,5 łyżki balsamicznego octu jabłkowego
  • 2 łyżki pestek dyni
Składniki