Sałatka z jarmużem, romanesco, pigwą i kaszą gryczaną

Sałatka z jarmużem, romanesco, pigwą i kaszą gryczaną
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: konhambos
Kaszę gryczaną w zasadzie jemy z mięsem i sosem, trudno ją sobie wyobrazić tylko z warzywami. A przecież takie połączenie może smakować, zwłaszcza jeśli dobierzemy odpowiednie składniki. Do tej sałatki, którą można potraktować jako pełnowartościowy posiłek, wybrałam jarmuż, kalafior romanesco, pigwę i jabłka oraz oczywiście kaszę gryczaną. Połączenie świeżego jarmużu z ciepłymi składnikami tworzy niezwykłą jesienną sałatkę, która przypadnie do gustu każdemu

Składniki

  • 600 g jarmużu
  • 1 kalafior romanesco
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • 1 cytryna
  • 400 ml oleju krokoszowego lub lnianego
  • 4 łyżki kaszy gryczanej
  • 1 jabłko
  • 1 pigwa
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Jarmuz w zasadzie jemy na cieplo, lecz jesli chcemy zrobic z niego salatke powinnismy go ugniesc w marynacie, aby stal sie bardziej miekki, a jednoczesnie tak przygotowany nie straci swoich wartosci odzywczych.
    Najpierw jarmuz umyc dokładnie, poszarpac na kawalki wielkosci kesa i usunac twarde czesci lisci. Odcedzic i przelozyc do duzej miski.
    Z octu jablkowego, soku jablkowego, soku z cytryny, oleju krokoszowego oraz soli i pieprzu zrobic marynate i polac nia jarmuz, nastepnie energicznie ugniatac rekami, az liscie beda miekkie.

  2. Umyc dokladnie kalafior romanesco, odciac poszczególne rózyczki i usmazyc na rozgrzanym oleju. Jablko i pigwe pokroic w kostke, dodac do romanesco razem z kasza gryczana. Smazyc wszystko do momentu az kasza zmieknie. Doprawic solą, pieprzem i galka muszkatolowa.

  3. Przed podaniem dodac do jarmużu pozostale, jeszcze cieple skladniki.

Komentarze do przepisu (6)

Futka 11 listopada 2020
Cudowne połączenie <3
Do tego zdrowo, pysznie i jak aromatycznie!
Obserwator 11 listopada 2020
Jak zwykle pomysłowo :)
KORAL 11 listopada 2020
Musi być smacznie.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 600 g jarmużu
  • 1 kalafior romanesco
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 4 łyżki soku jabłkowego
  • 1 cytryna
  • 400 ml oleju krokoszowego lub lnianego
  • 4 łyżki kaszy gryczanej
  • 1 jabłko
  • 1 pigwa
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
Składniki