Sałatka z gruszką, winogronami, orzechami i kozim serem

Sałatka z gruszką, winogronami, orzechami i kozim serem
> 1-2 os.
> 15 min
łatwe
tanie
Cudowna słodycz gruszki i winogron przełamana słonym kozim serem sałatkowym z dodatkiem orzechów włoskich, zielonych młodych listków i lekkiego sosu na bazie oleju z pestek dyni. Przepyszna zdrowa sałatka. Przepis na dwie porcje:

Składniki

  • 1 op. mixu młodych listków (może też być rukola lub szpinak baby)
  • 1 duża gruszka
  • 12-15 sztuk ciemnych winogron
  • 10-12 sztuk orzechów włoskich (obrać z łupin)
  • 120 g koziego sera sałatkowego lub twardego sera dojrzewającego
  • Sos:
  • 6 łyżek oleju z pestek dyni (może być też oliwa)
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny wg uznania
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Przygotowanie sosu:

    Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

  2. Przygotowanie sałatki:

    Gruszkę obrać ze skórki, pokroić na kawałki i delikatnie skropić sokiem z cytryny. Winogrona pokroić na połówki. Ser pokroić na mniejsze kawałki. W misce wymieszać zielone listki, dodać gruszkę, winogrona, orzechy, ser kozi i polać sosem.

    SMACZNEGO!!!

Komentarze do przepisu (3)

Dariusz-D 22 marca
Fajna sałatka.
Bardzo lubie wersję z dodatkiem miodu :-)
Docherro 22 marca
Pyszny pomysł:)
Dziękuję :-)
Składniki
  • 1 op. mixu młodych listków (może też być rukola lub szpinak baby)
  • 1 duża gruszka
  • 12-15 sztuk ciemnych winogron
  • 10-12 sztuk orzechów włoskich (obrać z łupin)
  • 120 g koziego sera sałatkowego lub twardego sera dojrzewającego
  • Sos:
  • 6 łyżek oleju z pestek dyni (może być też oliwa)
  • 1 łyżeczka miodu
  • sok z cytryny wg uznania
  • sól i pieprz do smaku
Składniki