Sałatka z gruszką i serem Gorgonzola

Sałatka z gruszką i serem Gorgonzola
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Julka19
Lekka sałatka z nutą orzechową idealna do mięs

Składniki

  • 1 opakowanie roszponki
  • 3-4 gruszki
  • Garsć orzechów włoskich lub płątków migdałów lub orzeszków pini
  • 100-150g sera Gorgonzola
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyzka miodu
  • 2 łyzki musztardy miodowej lub Sarepskiej
  • 1 łyzka sosu sojowego
  • listki bazyli do dekoracji
  • kiełki słonecznika

Przygotowanie

  1. Na półmisku układamy roszponkę, kiełki słonecznika, kładziemy pokrojoną w kostkę gruszkę oraz ser Gorgonzola .
    Na suchej patelni przesmażamy orzechy i posypujemy nimi sałatkę.
    Sos: Oliwę z oliwek, musztardę, miód i sos sojowy mieszamy (najlepiej blenderem lub mikserem) do uzyskania jednolitej, aksamitnej struktury.Do dekoracji ułozyc listki bazylii.

Składniki
  • 1 opakowanie roszponki
  • 3-4 gruszki
  • Garsć orzechów włoskich lub płątków migdałów lub orzeszków pini
  • 100-150g sera Gorgonzola
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 łyzka miodu
  • 2 łyzki musztardy miodowej lub Sarepskiej
  • 1 łyzka sosu sojowego
  • listki bazyli do dekoracji
  • kiełki słonecznika
Składniki