Sałatka z gruszką, cykorią i roszponką

Sałatka z gruszką, cykorią i roszponką
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Roszponkę można zastąpić fenkułem.

Składniki

  • 3 cytryny
  • opakowanie roszponki
  • 1 cykoria
  • 3 gruszki
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 2 cytryn
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 szczypta ziaren kminu rzymskiego

Przygotowanie

  1. Cytryny przekroiłem na pół, wycisnąłem sok do salaterek.
    Z cykorii wybrałem najładniejsze liście. Włożyłem do salaterki.
    Gruszki obrałem, usunąłem gniazda nasienne, miąższ pokroiłem na cienkie plasterki. Włożyłem do drugiej salaterki. Pomarańcze po obraniu, podzieliłem na cząstki, przełożyłem do trzeciej salaterki.

    Sos: wymieszałem oliwę i sok z cytryny, doprawiłem solą i pieprzem. Na talerzu rozłożyłem roszponkę, na niej plasterki gruszki, dodałem cząstki pomarańczy. Całość polałem sosem. Oprószyłem ziarnami kminu rzymskiego. Sałatkę wstawiłem do lodówki na godzinę. Podałem zaraz po wyjęciu.

Komentarze do przepisu (3)

ciacho50 05 kwietnia 2018
Zjadła bym z chęcią :)
BEATA1978 05 kwietnia 2018
Uwielbiam takie sałatki :)
GREGORHSPEED 06 kwietnia 2018
Świetna <3 Ten smak kuminu <3 wprost uwielbiam <3
Składniki
  • 3 cytryny
  • opakowanie roszponki
  • 1 cykoria
  • 3 gruszki
  • 1 pomarańcza
  • 3 łyżki oliwy
  • sok z 2 cytryn
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • 1 szczypta ziaren kminu rzymskiego
Składniki