Sałatka z grillowaną cukinią

Sałatka z grillowaną cukinią
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Kate85
Na grillu zazwyczaj rządzi mięsko :) A do grillowanej karkówki albo kiełbasek warto przygotować coś lekkiego: pyszna i szybka sałatka z grillowaną cukinią, pomidorami, oliwkami i fetą z niesamowitym dressingiem z oliwy, musztardą Dijon, czosnkiem, octem winnym, miodem i oregano.

Składniki

  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • około 150g sera feta pokrojonego w kostkę
  • garść ulubionych oliwek bez pestek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 młoda cukinia, pokrojona w słupki
  • liście sałaty (ewentualnie)
  • listki świeżej bazylii, natki pietruszki, mięty
  • Dressing musztardowo-miodowy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • sól morska i mielony pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Pokrojoną w słupki cukinię skropić oliwą z oliwek i ugrillować.

  2. Przygotować dressing musztardowo-miodowy: wszystkie składniki dressingu umieścić w słoiczku, zakręcić i energicznie wstrząsać, do połączenia się wszystkich składników.

  3. Grillowaną cukinię, pomidory, ser feta, pokrojone oliwki oraz porwane na kawałki liście sałaty polać przygotowanym dressingiem, lekko przemieszać, a następnie udekorować listkami świeżej bazylii, natką pietruszki i miętą.
    Miłego gotowania!

Komentarze do przepisu (6)

Nevermore 04 maja
Super, już to lubię :) No i ta bazylia moja ulubiona :)
mangiare 04 maja
Fajna ta sałatka, trzeba będzie ją wypróbować.
KORAL 05 maja
Smaczna sałatka.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • około 150g sera feta pokrojonego w kostkę
  • garść ulubionych oliwek bez pestek, pokrojonych w cienkie plasterki
  • 1 młoda cukinia, pokrojona w słupki
  • liście sałaty (ewentualnie)
  • listki świeżej bazylii, natki pietruszki, mięty
  • Dressing musztardowo-miodowy
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 ząbek czosnku, starty
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżeczka miodu płynnego
  • sól morska i mielony pieprz do smaku
Składniki