Sałatka z gotowanym burakiem i kozim serkiem

Sałatka z gotowanym burakiem i kozim serkiem
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
przystępne
Sałatka z gotowanym burakiem i kozim serkiem

Składniki

  • opakowanie rukoli (może być surowy szpinak, bądź inna sałata),
  • 3 gotowane buraki (średniej wielkości),
  • 2 pomarańcze,
  • ser kozi (użyłam w plastrach) – możecie użyć np. fety,
  • ocet jabłkowy,
  • musztarda (użyłam sarepskiej),
  • oliwa z oliwek,
  • prażone ziarna słonecznika.

Przygotowanie

  1. Umytą sałatę łączymy z burakami pokrojonymi na cienkie plastry (ja zrobiłam to szybko za zwykłej tarce).

    Filetujemy pomarańczę, kroimy ser (ja pokroiłam w trójkąty). Dodajemy do reszty.

    Robimy sos mieszając: 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę octu jabłkowego i 3 łyżeczki oliwy z oliwek.

    Taki sos najłatwiej zrobić w słoiczku – składniki ładnie się nam połączą.

    Prażymy (ale nie spalamy) ziarna słonecznika i mieszamy ze wszystkimi składnikami i sosem,

Składniki
  • opakowanie rukoli (może być surowy szpinak, bądź inna sałata),
  • 3 gotowane buraki (średniej wielkości),
  • 2 pomarańcze,
  • ser kozi (użyłam w plastrach) – możecie użyć np. fety,
  • ocet jabłkowy,
  • musztarda (użyłam sarepskiej),
  • oliwa z oliwek,
  • prażone ziarna słonecznika.
Składniki