Sałatka z gotowanych buraków i ogórków kiszonych

Sałatka z gotowanych buraków i ogórków kiszonych
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Przepis na tę zimową sałatkę znalazłyśmy na blogu "Szczypta wege". Przyznajemy, że na początku dość sceptycznie podeszłyśmy do tego połączenia składników. Wyszło rewelacyjnie, więc z czystym sumieniem polecamy!!!

Składniki

  • 3-4 małe buraki
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • kawałek pora
  • 100 g goudy
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • pistacje lub orzechy włoskie

Przygotowanie

  1. Buraki ugotować, ostudzić, obrać ze skóry i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podobnie postąpić z z serem i ogórkami, pamiętając, żeby te ostatnie odsączyć na sicie z nadmiaru soku. Pora pokroić w półplasterki i przelać wrzątkiem. Natkę pietruszki pokroić drobniutko i dodać do warzyw. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pieprzem, polać sałatkę i wymieszać. Wierzch posypać drobno pokrojonymi pistacjami. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (3)

Jasienka1 28 stycznia 2014
Musze taka zrobic. Uwielbiam pistacje.
taura 29 stycznia 2014
Zabieram przepis :)
aniolywkuchni 29 stycznia 2014
pozdrawiamy:)
Składniki
  • 3-4 małe buraki
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • kawałek pora
  • 100 g goudy
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • świeża natka pietruszki
  • sól, pieprz
  • pistacje lub orzechy włoskie
Składniki