Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Autor tej sałatki na pytanie o przepis powiedział, że nie ma takowego... wszystko daje „na oko”. Z tego co podpatrzyłem i wymierzyłem zrobiłem sałatkę i faktycznie… czy ja dam garść więcej, czy pół garści mniej nie ma znaczenia. Zawsze dobrze smakuje.
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 195
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 25
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 209
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 195
Składniki
Jajka ugotowałem na twardo i ostudziłem. Ogórki (obrane) pokroiłem w dużą kostkę, dodałem odsączoną kukurydzę i czerwoną paprykę pokrojoną w kostkę podobnej wielkości co ogórki. Papryka jest czerwona, bo najlepiej pasuje kolorystycznie.
Następnie dodałem odsączone oliwki i pomidorki koktajlowe w połówkach. Ostudzone jajka pokroiłem w ósemki, dodałem fetę pokrojoną w kostkę i wymieszałem. Sałatę umyłem i osuszyłem, ale do sałatki dodałem ją dopiero tuż przed podaniem na stół.
Do słoika z zakrętką wrzuciłem wszystkie składniki sosu sałatkowego i mocno wstrząsając wymieszałem je. Kilkakrotnie próbowałem sosu, dodając więcej bazylii czy soli, aż otrzymałem smak który mnie zadowalał. Sos dodałem razem z sałatą tuż przed podaniem.