Sałatka z fasoli z tuńczykiem i oliwkami

Sałatka z fasoli z tuńczykiem i oliwkami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Prosta, mało-składnikowa i szybka w przygotowaniu sałatka z fasoli z tuńczykiem i oliwkami.

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanej fasoli jaś (można użyć fasoli białe z puszki - potrzeba 2 puszek)
  • słoiczek oliwek czarnych (ok 150 ml)
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
  • 1/2 cebuli - najlepiej czerwonej ale ja nie miała akurat i użyłam białej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy,
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Fasolę przełożyć do miski.
    Oliwki posiekać, przełożyć do fasoli.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę, skropić trochę cytryną i pomieszać.
    Tuńczyka odsączyć i rozdrobnić. Natkę posiekać. Wszystkie składniki umieścić w misce z fasolą.
    Wymieszać składniki sosu, zalać sałatkę i zmieszać.
    Odstawić na minimum 2 godziny do lodówki, żeby się przegryzła.

Komentarze do przepisu (1)

pelen_brzuszek 13 marca 2019
ciekawie :)
Składniki
  • 2 szklanki ugotowanej fasoli jaś (można użyć fasoli białe z puszki - potrzeba 2 puszek)
  • słoiczek oliwek czarnych (ok 150 ml)
  • 1 puszka tuńczyka w zalewie własnej
  • 1/2 cebuli - najlepiej czerwonej ale ja nie miała akurat i użyłam białej
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy,
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz do smaku
Składniki