Sałatka z czerwonych buraczków i pomarańczy

Sałatka z czerwonych buraczków i pomarańczy
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Obserwator
Wielbiciele buraczków będą na tak.

Składniki

  • 500 g czerwonych buraczków
  • 4 dymki ze szczypiorkiem
  • 3 pomarańcze
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • sól
  • biały pieprz
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego

Przygotowanie

  1. Buraki umyłem zawinąłem w folię, Upiekłem w piekarniku w temperaturze 190 stopni C , półtora godziny. Po ostudzeniu pokroiłem w cienkie plasterki.
    Dymkę po umyciu i oczyszczeniu pokroiłem w cienkie krążki.

    Pomarańcze obrałem wraz z białą skórką. Nożem wyfiletowałem pomarańcze, oddzieliłem miąższ od skórek bocznych. Wyciekający sok zachowałem.

    Sok pomarańczowy wymieszałem z sokiem cytrynowym, olejem solą i pieprzem. 12 filecików pomarańczy pozostawiłem w całości, pozostałe przepołowiłem, wymieszałem z buraczkami, cebulą i sosem.

    Sałatkę podałem ugarnirowaną całymi filetami pomarańczy.

Komentarze do przepisu (9)

SlodkoSlodka83 02 sierpnia 2018
Pycha,podoba mi się ;-)
bryssska 03 sierpnia 2018
Moje smaki ;-D
GREGORHSPEED 03 sierpnia 2018
Boska sałatka <3
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 500 g czerwonych buraczków
  • 4 dymki ze szczypiorkiem
  • 3 pomarańcze
  • 4 łyżki soku cytrynowego
  • sól
  • biały pieprz
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
Składniki