Sałatka z czerwonych buraczków

Sałatka z czerwonych buraczków
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smak i aromat na świątecznym stole.

Składniki

  • Burak ćwikłowy 5 szt.
  • Żurawina ½ szklanki
  • Seler naciowy 2 łodygi
  • Pomarańcza 2 szt.
  • Ocet czerwony 1 łyżka
  • Oliwa 4 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier do smaku

Przygotowanie

  1. Wykonanie:
    Żurawinę zalać wrzątkiem i odstawić. W międzyczasie upiec w piekarniku buraki w temperaturze 180 stopni przez 45 minut. Następnie ostudzić, obrać, pokroić w plastry. Pomarańcze i seler pokroić w paski. Ocet wymieszać z przyprawami, plasterki buraczków ułożyć na talerzu, skropić przyprawionym octem, obłożyć pomarańczami i selerem, posypać odcedzoną żurawiną i podawać.

Składniki
  • Burak ćwikłowy 5 szt.
  • Żurawina ½ szklanki
  • Seler naciowy 2 łodygi
  • Pomarańcza 2 szt.
  • Ocet czerwony 1 łyżka
  • Oliwa 4 łyżki
  • Sól i pieprz do smaku
  • Cukier do smaku
Składniki