Sałatka z cykorią i selerem marynowanym

Sałatka z cykorią i selerem marynowanym
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Lekko gorzkawa cykoria świetnie sprawdza się do świeżych sałatek. W połączeniu z selerem, jajkiem i sosem musztardowym, smakuje wyśmienicie.

Składniki

  • Cykoria - 1szt
  • Seler marynowany - 1 słoik (150g po odcieku)
  • Pomidor - 2szt
  • Jajko - 2szt
  • Papryka marynowana słodka pepperoni - 4szt (lub 2 kawałki zwykłej marynowanej)
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Szczypiorek - pół pęczka
  • Majonez - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Cykorię obieramy z zewnętrznych liści, dzielimy na pół i wycinamy głąb. Liści kroimy w paseczki.

    Jajka gotujemy na twardo, kroimy w kostkę.

    Selera marynowanego odsączamy, przelewamy na sitku wodą i osuszamy.

    Pomidory zwykłe i suszone oraz papryczki kroimy na mniejsze kawałki, szczypiorek siekamy.

    Wszystkie warzywa mieszamy z majonezem i musztardą, doprawiamy do smaku.

    Sałatka najlepiej smakuje schłodzona.

Komentarze do przepisu (1)

Docherro 21 kwietnia
Pyszna sałatka:)
Składniki
  • Cykoria - 1szt
  • Seler marynowany - 1 słoik (150g po odcieku)
  • Pomidor - 2szt
  • Jajko - 2szt
  • Papryka marynowana słodka pepperoni - 4szt (lub 2 kawałki zwykłej marynowanej)
  • Suszone pomidory - 2 plasterki
  • Szczypiorek - pół pęczka
  • Majonez - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Pieprz, sól
Składniki