Sałatka z buraków z oliwkami i pomarańczami

Sałatka z buraków z oliwkami i pomarańczami
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Dość nietypowe połączenie smaków - buraki i pomarańcze, ale bardzo udane, warto spróbować.

Składniki

  • 5 buraków
  • 2 pomarańcze
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • dwie garście miksu sałat
  • SOS
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

  1. Każdego buraka owinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez godzinę.
    Można je upiec przy okazji pieczenia innego dania i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
    Studzone buraki obrać i pokroić na mandolinie w cieniutkie plasterki.

  2. Pomarańcze obrać i podzielić na cząstki, każdą obierając z błonek. Cebulę posiekać, zalać sokiem z limonki/cytryny i odstawić na kilka minut.Natkę posiekać. Składniki sosu zmieszać. Składniki sałatki za wyjątkiem sałaty zmieszać z sosem. Sałatę wyłożyć na talerz a na nią wymieszane składniki z sosem.

Komentarze do przepisu (2)

kulinarnagosia 19 stycznia
Rzeczywiście nietypowe połączenie, ale warto spróbować :)
zabecka 24 stycznia
Fajna odmiana. Z chęcią spróbuję.
Składniki
  • 5 buraków
  • 2 pomarańcze
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łyżeczka soku z limonki
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • dwie garście miksu sałat
  • SOS
  • 50 ml oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz do smaku
Składniki