Sałatka z buraczków, sera pleśniowego i gruszki

Sałatka z buraczków, sera pleśniowego i gruszki
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Pyszna przekładana sałatka idealna na każdą okazję.

Składniki

  • 1 opakowanie sałaty roszponki
  • 4-5 ugotowanych lub upieczonych czerwonych buraczków
  • 4-5 gruszek
  • 2 opakowania serka pleśniowego camembert
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 4-5 łyżek oleju lub oliwy
  • sok wyścisnienty z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej pustej patelni prażymy słonecznik.

  2. W szklanym podłużnym naczyniu układamy wypłukaną i osuszoną sałatę roszponkę. Na roszpunce układamy na przemian pocięte w plasterki buraczki , gruszki i ser pleśniowy. Jak na zdjęciu.

  3. Wierzch sałatki posypujemy prażonym słonecznikiem.

  4. Do małego słoiczka wlewamy olej, sok z cytryny miód i dodajemy zioła prowansalskie. Zakręcamy i mocno nim potrząsamy do połączenia składników

  5. Tak przygotowanym sosem polewamy całą sałatkę tuż przed podaniem. Smacznego !!!

  6. ;-)

Komentarze do przepisu (7)

ewka16 16 stycznia
pycha !
slodkisentyment 17 stycznia
Super :)
fafiatko 18 stycznia
Ale pysznosci!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 1 opakowanie sałaty roszponki
  • 4-5 ugotowanych lub upieczonych czerwonych buraczków
  • 4-5 gruszek
  • 2 opakowania serka pleśniowego camembert
  • 1/2 szklanki łuskanego słonecznika
  • 4-5 łyżek oleju lub oliwy
  • sok wyścisnienty z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
Składniki