Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna, wykwintna, świąteczna sałatka z ugotowanych lub upieczonych buraków. Idealna na imprezę, a smakuje naprawdę zaskakująco. To jedna z naszych ulubionych sałatek.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 84
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Jeśli śliwki są bardzo suche, warto je namoczyć na kilka godzin lub na całą noc. Śliwki kalifornijskie, które najłatwiej kupić, zwykle nie potrzebują moczenia. Są wystarczająco soczyste i miękkie. Śliwki należy pokroić w wąskie paski, a buraki utrzeć na dużych oczkach tarki.
W sporej misce wymieszaj wszystkie składniki – buraczki, śliwki, posiekaną cebulkę i orzechy. Dodaj do smaku pieprz, sól, sok z połowy cytryny i tyle majonezu, ile lubisz. Majonez może być ze sklepu (jeśli muszę, to używam zwykle majonez kielecki), ale o wiele lepszy będzie sos domowej produkcji. Jak najbardziej może to być również majonez wegański.
Sałatka świetna na lunch lub kolację, doskonale sprawdza się też na imprezie. Smakuje … dość zaskakująco, powiedziałabym, ale jest bardzo smaczna. Spróbuj koniecznie!