Sałatka z buraczkami i kapustą kiszoną do mięsiwa lub obiadu

Sałatka z buraczkami i kapustą kiszoną do mięsiwa lub obiadu
> 5-6 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Witam serdecznie, tym razem propozycja na pyszną sałatkę z buraczkami i kapustą kiszoną. Która idealnie pasuje do mięsiwa jak i do obiadu.

Składniki

  • około 600 gramów buraczków – ugotowanych i obranych
  • około 300 gramów kapusty kiszonej – lekko odciśniętej
  • 1 mała puszka groszku konserwowego – po odsączeniu około 130 gramów
  • 1 cebula – około 100 gramów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki sezamu
  • około 2-3 łyżek oliwy
  • do smaku sól, pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ugotowane i obrane buraki ścieram na tarce o grubych oczkach.
    Cebulę kroję w kostkę, natkę pietruszki i szczypiorek drobno siekam. Kapustę kiszoną drobno kroję.

  2. Teraz na rozgrzanej patelni bez tłuszczu, podgrzewam przez chwilę sezam, tak żeby się lekko zrumienił i dodaję do buraczków.

    Następnie na rozgrzanym oleju na patelni podsmażam cebulę przez chwilę, tak żeby się zeszkliła. Do cebuli dodaję kapustę i jeszcze smażę około 15 minut, kapusta powinna zmięknąć ale nadal być delikatnie chrupka.

  3. Przestudzoną kapustę z cebulą dodaję do buraczków, dodaję zieleninę, odsączony groszek, oliwę, doprawiam solą i pieprzem i dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam.

    Sałatka jest gotowa, życzę smacznego.
    Pozdrawiam Babcia Ewa

Komentarze do przepisu (3)

KulinarnaChwila 01 kwietnia
Pyszotka:)
kuchmariola63 01 kwietnia
Taka sałatka na obecny czas, jest na pewno super :)
Dariusz-D 01 kwietnia
Witam Panią:-)

Bardzo ciekawy zestaw, uwielbiam buraki i kapustę pod każdą postacią.
Plusem jest , że nie... Czytaj całość »
Witam Panią:-)

Bardzo ciekawy zestaw, uwielbiam buraki i kapustę pod każdą postacią.
Plusem jest , że nie włożyła Pani tam kukurydzy z puszki , co to króluje w prawie każdej sałatce.
Składniki
  • około 600 gramów buraczków – ugotowanych i obranych
  • około 300 gramów kapusty kiszonej – lekko odciśniętej
  • 1 mała puszka groszku konserwowego – po odsączeniu około 130 gramów
  • 1 cebula – około 100 gramów
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 łyżki sezamu
  • około 2-3 łyżek oliwy
  • do smaku sól, pieprz
  • olej do smażenia
Składniki