Sałatka z brokułem i fetą

Sałatka z brokułem i fetą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Brokuł ostatnio często gości na moim stole. Tym razem sałatkowo - z serem feta, czerwoną fasolą i chrupiącymi ziarnami

Składniki

  • Brokuł - 300g samych różyczek
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Papryka - 1 szt
  • Pomidor - 1sz
  • Rzodkiewka - 6szt
  • Fasola czerwona konserwowa - 2 łyżki
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Oliwki czarne - 20 szt
  • Ser feta - 200g
  • Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Papryka mielona
  • Suszone zioła - pietruszka, tymianek i oregano
  • Czosnek granulowany
  • Dodatkowo - 4 łyżki ziaren, u mnie:
  • pestki dyni, słonecznik, siemię lniane

Przygotowanie

  1. Różyczki brokuła gotujemy na parze 7 - 10 minut. Potem schładzamy zimną wodą. Dzięki temu zachowają wartości odżywcze i piękny kolor.

    W międzyczasie kroimy pomidory, paprykę, ogórka, rzodkiewkę i oliwki.
    Mieszamy składniki sosu. Łączymy sos ze wszystkimi warzywami.

    Sałatkę układamy na talerzach. Na każdej porcji układamy pokrojony w kostkę ser feta. Posypujemy ziarenkami.

Komentarze do przepisu (4)

Facet_w_kuchni 26 listopada 2020
Czy zostawiłaś dla mnie porcję? <3
helenapon 27 listopada 2020
Brzmi smacznie.
SprytnaChochla 27 listopada 2020
Niestety nie. Ale jak się zapowiesz wcześniej to zostawię ;)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Brokuł - 300g samych różyczek
  • Ogórek zielony - 1szt
  • Papryka - 1 szt
  • Pomidor - 1sz
  • Rzodkiewka - 6szt
  • Fasola czerwona konserwowa - 2 łyżki
  • Kukurydza konserwowa - 2 łyżki
  • Oliwki czarne - 20 szt
  • Ser feta - 200g
  • Sos:
  • Olej - 2 łyżki
  • Ocet balsamiczny - 1 łyżka
  • Cukier - 1/2 łyżeczki
  • Papryka mielona
  • Suszone zioła - pietruszka, tymianek i oregano
  • Czosnek granulowany
  • Dodatkowo - 4 łyżki ziaren, u mnie:
  • pestki dyni, słonecznik, siemię lniane
Składniki