Sałatka z brokułami i komosą ryżową

Sałatka z brokułami i  komosą ryżową
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: wjosna
Zdrowa sałatka na bazie komosy ryżowej, z brokułami, rukolą i pestkami dyni

Składniki

  • 3/4 szklanki kaszy quinoa
  • 1 główka brokułów
  • 3 garście rukoli
  • duża garść nasion słonecznika i dyni
  • SOS
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • sól do smaku

Przygotowanie

  1. Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu w osolonej wodzie, spulchnić widelcem i odstawić do ostygnięcia.
    W czasie jak będzie się gotować w 2 garnku ugotować brokuły podzielone na różyczki- przestudzić.
    Do słoiczka dodać miód, musztardę i sok z cytryny, wymieszać dobrze łyżeczką, dodać oliwę i sól, zakręcić słoik i wstrząsnąć kilka razy do połączenia się sosu.
    Pestki podprażyć na suchej patelni.
    Do miski dodać kaszę, brokuły i rukolę, zalać sosem i wymieszać. Posypać pestkami.

Komentarze do przepisu (3)

SprytnaChochla 27 listopada 2019
Pięknie i zdrowo!
KulinarnaChwila 27 listopada 2019
Kolorowo :)
KulinarnaChwila 27 listopada 2019
tzn Zielono ;)
Składniki
  • 3/4 szklanki kaszy quinoa
  • 1 główka brokułów
  • 3 garście rukoli
  • duża garść nasion słonecznika i dyni
  • SOS
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • sok z połowy cytryny
  • 6 łyżek oliwy
  • sól do smaku
Składniki