Sałatka z botwiną, kaszą gryczaną i dynią

Sałatka z botwiną, kaszą gryczaną i dynią
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: foodmania
Sezon na botwinę w pełni, więc wciąż z niego korzystam ;) Tym razem postanowiłam zrobić sałatkę z liśćmi botwiny i wyszła całkiem dobra!

Składniki

  • 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
  • kilka liści botwiny
  • kilka plastrów dyni piżmowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Koperek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól morska, pieprz, rozmaryn, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Kaszę gryczaną ugotować.

  2. Dynię oprószyć ulubionymi przyprawami i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 20 min.

  3. Liście botwiny pokroić w paski i wrzucić na rozgrzaną oliwę.

  4. Dusić na patelni przez kilka minut, następnie dodać kaszę i całość doprawić.

  5. Wszystko razem wymieszać i dusić jeszcze kilka minut.

  6. Podawać na talerzu zawartość patelni z pieczoną dynią, a całość skroić sokiem z cytryny.

Komentarze do przepisu (1)

Europa112 08 czerwca 2014
Samo połączenia kaszy z botwiną wydaje się bardzo ciekawe. A jak jeszcze w sezonie botwinkowym znajdzie się... Czytaj całość »
Samo połączenia kaszy z botwiną wydaje się bardzo ciekawe. A jak jeszcze w sezonie botwinkowym znajdzie się dynia, to danie jak z kilku gwiazdowego hotelu.
Składniki
  • 3 łyżki kaszy gryczanej niepalonej
  • kilka liści botwiny
  • kilka plastrów dyni piżmowej
  • 1 łyżeczka oliwy
  • Koperek
  • łyżeczka soku z cytryny
  • przyprawy: sól morska, pieprz, rozmaryn, papryka słodka
Składniki