Sałatka z boczniakami i rukolą

Sałatka z boczniakami i rukolą
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
Sałatka, którą przyrządza się szybko. Kilka produktów – a efekt wyśmienity :) Do sałatki najlepiej użyć mniejszych boczniaków – są smaczniejsze. Można jeść ją samodzielnie lub z dodatkiem chrupiącego pieczywa z masełkiem czosnkowym :)

Składniki

  • Boczniaki - 250 g
  • Rukola - 70-80 g
  • Pomidorki koktajlowe - 250 g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Masło - 1 łyżka
  • Słonecznik - 1 - 2 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku

Przygotowanie

  1. Rukolę myjemy, osuszamy i przekładamy do miski. Boczniaki czyścimy, myjemy i kroimy na duże kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło z oliwą - podsmażamy boczniaki do zrumienienia, dodając posiekany czosnek - doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia. Pomidorki sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry - przekrawamy na pół i dorzucamy do rukoli. Dokładamy przestudzone grzyby. Ziarna słonecznika podprażamy na patelni - dodajemy do sałatki. Doprawiamy solą i pieprzem - mieszamy. Podajemy z chrupiącym pieczywem i masełkiem czosnkowym.

Komentarze do przepisu (2)

elakrecichwost 08 maja 2017
to będzie mega sałatka zabieram przepis do ulubionych i pozdrawiam :)
NaTalerzuAgnes 08 maja 2017
bardzo się cieszę :) smacznego!
Składniki
  • Boczniaki - 250 g
  • Rukola - 70-80 g
  • Pomidorki koktajlowe - 250 g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • Masło - 1 łyżka
  • Słonecznik - 1 - 2 łyżki
  • Sól i pieprz - do smaku
Składniki