Sałatka z awokado, rukoli i pieczonych buraczków

Sałatka z awokado, rukoli i pieczonych buraczków
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
drogie
składniki na 2 porcje

Składniki

  • 1 szklanka upieczonych/ugotowanych i pokrojonych w kostkę buraczków
  • garść rukoli
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki pestek dyni
  • ser feta
  • sól, pieprz
  • WINEGRET:
  • 1 i 1/2 łyżki musztardy miodowej lub zwykłej
  • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 łyżki octu ryżowego

Przygotowanie

  1. Pieczone buraczki (małe buraczki piec w piekarniku nagrzanym do 200 st C przez ok 1godz) obrać i pokroić w kostkę.

  2. Rukolę opłukać, osuszyć i włożyć do salaterki, dodać buraczki, obrane i pokrojone w kostkę awokado oraz pokrojony w kostkę ser feta.

  3. Skropić wszystko sokiem z cytryny, posypać pestkami dyni, doprawić solą i pieprzem.

  4. Wymieszać składniki winegretu, polać po sałatce, wymieszać przed podaniem.

Składniki
  • 1 szklanka upieczonych/ugotowanych i pokrojonych w kostkę buraczków
  • garść rukoli
  • 1 awokado
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 4 łyżki pestek dyni
  • ser feta
  • sól, pieprz
  • WINEGRET:
  • 1 i 1/2 łyżki musztardy miodowej lub zwykłej
  • 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka oliwy extra vergine
  • 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
  • 3/4 łyżki octu ryżowego
Składniki