Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Spontanicznie skomponowana sałatka z serii „opróżniamy lodówkę”. Skład początkowo nie wydawał się zbyt interesujący - dojrzałe awokado, stożkowa papryka i kawałek ogórka - ale z dressingiem w stylu azjatyckim i mieszanką prażonych nasion i orzechów powstał pełnowartościowy posiłek, w takim zestawie nawet wegański, więc zadowoli każdego. Dla mięsożernej części rodziny dodałam jeszcze ryżowe nuggetsy, które łudząco przypominają kawałki kurczaka, mały psychologiczny trik, który świetnie działa na podświadomość.
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 328
Boczek - może nie jest zbyt zdrowy, jest tłusty, ale czasem można sobie pofol...
Odsłon: 328
Składniki
Ulubione pestki lub orzechy prazyc na patelni bez dodawania tluszczu przez ok. 5 minut, ciagle obracajcc. Kiedy beda lekko brazowe usuac natychmiast, w przeciwnym razie szybko sie przypala. Zrobic dressing: wymieszac sos sojowy, sok z cytryny i olej, doprawic syropem klonowym, odrobina soli i pieprzu. Warzywa umyc, papryke pokroic na mle kawalki. Ogórka obrac wedlug uznania, przekroic wzdluz na pól, wyskrobac nasiona i miazsz, pokroic na drobne pólksiezyce.
Usunac końcówki korzeni dymki, umyc lodygi i pokroic w waskie pierscienie. Pokrojone warzywa wymieszac z dressingiem. Ostroznie wyjac lyzka miazsz awokado ze skóry, pokroic go w waskie szpalty i rozlozyc na talerzach. Doprawic sola i pieprzem. Ulozyc warzywa z dressingiem na szpaltach awokado. Wierzch posypac prazonymi pestkami.
Salatke podawac natychmiast albo skropic awokado sokiem z cytryny, aby z czasem nie sciemnialo.