Sałatka włoska z chrupiącym salami

Sałatka włoska z chrupiącym salami
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: PatiGotuje
Pomysł na lekką sałatkę włoską z chrupiącym salami. Osobiście uwielbiam sałatki w których coś chrupie, a w tej chrupią aż dwie rzeczy, bo mamy w niej i chipsy z salami i cudowną mieszankę pestek włoskich.

Składniki

  • kulka mozzarelli
  • około 100 g salami
  • 100 g makaronu penne
  • około 50 g rukoli
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • opakowanie mixu sałatkowego Italia (pestki słonecznika, dyni i orzeszki pinii)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól

Przygotowanie

  1. Makaron gotujemy al dente w posolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z dwoma łyżkami oliwy. Salami kroimy w cieniutkie plasterki (jeśli nie mamy krojonego) a następnie na pół. Układamy je na rozgrzanej patelce, partiami tak aby każdy plasterek był osobno i smażymy z obu stron na brązowy kolor. Gotowe chipsy układamy na ręczniku papierowym do odsączenia.

  2. Umytą i osuszoną rukolę wrzucamy do miski. Na niej układamy makaron, przekrojone na pół pomidorki, pokrojoną w kostkę mozzarellę i chipsy z salami. Całość posypujemy podprażonym na suchej patelni mixem sałatkowym Italia, skrapiamy 3 łyżkami oliwy i octem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Smacznego

Komentarze do przepisu (4)

ErJot 04 czerwca 2018
Apetyczna sałatka:)
pelen_brzuszek 04 czerwca 2018
Pychoty :)
basiliana 05 czerwca 2018
Bardzo apetyczne połączenie składników. Sałatka pięknie się prezentuje.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kulka mozzarelli
  • około 100 g salami
  • 100 g makaronu penne
  • około 50 g rukoli
  • 6-8 pomidorków koktajlowych
  • opakowanie mixu sałatkowego Italia (pestki słonecznika, dyni i orzeszki pinii)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • świeżo mielony pieprz
  • Sól
Składniki