Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka Witaminka to – jak nie trudno się domyślić – danie pełne korzystnych dla zdrowia składników. Zawiera mnóstwo witamin, minerałów, flawonoidów, błonnika i innych substancji niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Na tym jednak nie koniec zalet tej sałatki, którą można podać jako dodatek do obiadu lub zjeść solo, nawet bez pieczywa. Witaminka jest lekka, a przy tym sycąca i po prostu pyszna!
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 90
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 139
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 534
Propozycja na starter lub na wizytę gości
Odsłon: 59
Danie obiadowe z wykorzystaniem makaronu jest proste w przygotowaniu, wzbogac...
Odsłon: 90
Szybkie i proste w przygotowaniu zapiekanki z pieczarkami. Zapiekane z serem...
Odsłon: 139
To jest miseczka pyszności i zdrowotności. Białe szparagi są bardzo delikatn...
Odsłon: 29
Soczyste w środku i chrupiące na zewnątrz udka z kurczaka to super pomysł na...
Odsłon: 1120
Przepis dnia
Doskonały zamiennik pieczywa dla osób na diecie niskowęglowodanowej lub ketog...
Odsłon: 534
Składniki
Ugoruj ziarna amarantusa w niewielkiej ilości (około 150 ml) lekko osolonej wody. Gotuj na wolnym ogniu przez około 20 minut – aż cała woda zostanie wchłonięta przez ziarna i amarantus stanie się miękki. Ostudź.
Poszatkuj drobno czerwoną kapustę. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Od razu skrop ją częścią soku z cytryny. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Z ogórka usuń gniazdo nasienne i pokrój go w cienkie słupki. Odcedź kukurydzę z zalewy i opłucz na sitku. Jeśli nie masz do dyspozycji świeżych kiełków, lecz konserwowe, także odcedź je z zalewy. Połącz wszystkie składniki z amarantusem i wymieszaj.
W osobnym naczyniu wymieszaj olej z resztą cytryny, miodem i musztardą. Powstały dressing dodaj do sałatki na chwilę przed podaniem. Wówczas także dopraw ją do smaku solą i pieprzem.