Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka wielkanocna z rzodkiewką to bardzo efektowna propozycja lekkiego dania na wielkanocny stół. Łączy ze sobą ostrość rzodkiewek, słodkość chleba oraz wyrazisty smak żółtego sera. W prezentowanej tu wersji sałatki udekorowano ją kwiatami z oliwek, ale można stworzyć dowolne kształty nawiązujące do wiosny. Dużymi zaletami tego dania są: szybkość i prostota przygotowania. A także gwarancja, że po zakończonej biesiadzie salaterka będzie pusta.
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9669
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 239
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 534
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9669
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 239
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 534
Składniki
Jajka ugotuj na twardo. Ostudź je i obierz ze skorupek.
Jajka i chleb tostowy pokrój w drobną kostkę. Żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Czosnek obierz i drobno posiekaj. Osiem oliwek pokrój w krążki.
Wszystkie składniki włóż do miski. Dodaj sok z cytryny i przyprawy. Wymieszaj dokładnie z ¾ potrzebnego majonezu. Przełóż sałatkę do salaterki.
Rzodkiewkę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Posyp wierzch sałatki.
Za pomocą rękawa cukierniczego lub strzykawki rozprowadź pozostały majonez w formie zawijasów lub kratownicy oraz wykonaj trzy kleksy w znacznej odległości od siebie, które będą stanowić środki kwiatów.
Oliwki przeznaczone do dekoracji pokrój wzdłuż na połówki. Połóż je na sałatce, tworząc płatki kwiatów. Sałatkę wielkanocną z rzodkiewką udekoruj liśćmi natki pietruszki.